Skogsfejden

Glögg, glödgat vin, eller hur? Det var väl ingen som sa något om att det måste vara vin från druvor? Glöggtest hårdtestar tre bärvinsglögg, alla med smak av skogen.

Skogsfejden: Smålandsglögg, Skogsglögg och Lutendrank

SkogsglöggLutendrankSmålandsglögg
Leverantör:Grythyttan VinAuld Rare WhiskyVinfabriken
Alkoholhalt:15 %17,5 %14 %
Pris:85 kr195 kr79 kr
Förpackning:Flaska 750 mlFlaska 500 mlFlaska 750 ml
Nr:964607619896205
Skogskampen

Traditionellt sett är glöggen baserat på ett rödvin, och kanske inte det allra bästa i ärlighetens namn. Släng i lite kryddor, hetta upp det och du har en kopp glögg framför dig. Idag finns nästan hur många varianter och smaksättningar som helst och flera av glöggarna har kvalitativa viner i grunden. Utöver det finns det även ett par glöggar baserade på bärviner i sortimentet. Dessa särskiljer sig en del i smak och speciellt märks detta i våra stortester. Därför ville vi gärna testa dem separat mot varandra för att se vilken som är bäst. Let the games begin! Skogsfejden.

Smak & doft

Visuellt är det en glögg som står i en viss särställning; Lutendrank. Flaskan är riktigt tjusig och andas lyx. Smålandsglögg har en trevlig utformning, medan Skogsglöggen ser lite tråkig ut i jämförelse. Men nu till det viktigaste, hur smakar och doftar de? Alla tre bärvinsglögg har det gemensamt att de doftar syrligt, något av lingon. Smålandsglögg doftar något mer saft än de andra, möjligtvis. Trion passar bäst att drickas het, och varför inte utomhus i snön? Alla är friska i smaken och relativt alkoholstarka, vilket borgar för en värmande effekt.

Smakerna skiljer sig åt en del internt, men framför allt gentemot klassiska starkvinsglöggsorter. Smaken är klart mindre söt, nästan syrlig. Lingon är det jag närmast kan komma att tänka på. Sötast är ändå Smålandsglöggen och ganska tunt kryddad. Smaken är angenäm, men en smula saftig i sällskapet. Smålandsglögg finns faktiskt i en alkoholfri variant också, vilken jag kan rekommendera som ett bra alternativ om man ska köra bil eller är gravid. Skogsglögg är den som andas mest glöggkryddor av kombattanterna. Glöggen från Grythyttan är dessutom den fylligaste, utan att ge avkall på den friska, vilda bärsmaken. Lutendrank är nog den som står i särställning även smakmässigt. Man anar cognac, lingon och blåbär. Lutendrank är starkast av de tre, vilket också märks i bettet.

Sammantaget

Sammanfattningsvis är detta tre glögg som talar till den som är trött på söt traditionell glögg. Kanske har man smakat glühwein tidigare och gillat det. Smålandsglöggen är på något sätt en ingången till bärvinsglögg. Skogsglöggen säljer mest och är nästa steg i utvecklingstrappan. Lutendrank är för proffsglöggaren, eller för dig som vill sticka ut.

SkogsglöggLutendrankSmålandsglögg
Glöggkänsla++
Fyllighet+
Utmanande+
Sötma+
Present?+
Betyg3,533

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *