Glöggtest 2015

Glöggtest utser årets glögg 2015

Sveriges största glöggtest 2015 – Hela Systembolagets sortiment

Glöggtest 2015

Då var det åter dags att utse årets glögg ur det digra sortimentet från Systembolaget, samt ett urval av alkoholfri- och lättvinsglögg. Startskottet går i början av oktober, då Blossas årgångsglögg släpps, och sedan rullar säsongen på med löpande glöggrecensioner.
Precis som vi förutspådde förra året så har pendeln slagit tillbaka mot mer traditionellt kryddad glögg. Faktum är att klassen smaksatt glögg är så utarmad i år att de få som lanseras i år får falla in under vin- och starkvinsglögg. Något som däremot är på frammarsch, precis enligt fjolårsprofetian, är ekologisk glögg. Sortimentet är ännu större i år och nästan bara Blossa står utan ett eko-alternativ. Fokus på råvarorna är inte lika signifikativt för 2015, men definitivt något som lurar i vassen.
Först ut bland testerna var vinglögg, där en grupp om åtta glögg gjorde upp om titeln som årets vinglögg 2015.
Strax därefter släpptes testet på starkvinsglögg, där hela 15 glögg gjorde upp om medaljerna. Som sagt, i år var smaksatt sammanslaget i just den klassen.

Glöggtesterna utförs som blindtester med en utökad testpanel på totalt ca 10 personer. Den utökade panelen består av både kvinnor och män i olika åldrar, allt för att säkerställa testets objektivitet samt representera en större målgrupp. Glöggtest.se har valt att dela upp Systembolagets glögg i tre olika kategorier, vinglögg, starkvinsglögg och smaksatt glögg. Det är svårt att testa och jämföra starkvinsglögger med vinglögger. Vinglögg kan lätt framstå som tam i jämförelse med starkvinsglögg av en testperson, medan en annan kan tycka att starkvinsglöggen bara smakar sprit. Samma sak gäller smaksatta glöggar som ogärna ska jämföras med klassiskt kryddad glögg. Utöver Systembolagets glögg testar vi även ett urval av lättvinsglögg och alkoholfri glögg.