I fokus: Blossa 1895

Tuff glögg i lyxförpackning. Blossas ursprung firas av med en numrerad specialutgåva av ett gammalt recept från Grönstedt. Bara yta, eller döljer sig något under utanpåskapen?

Blossa 1895

Producent: Altia
Alkoholhalt: 15%
Pris: 92 kr
Förpackning: 500 ml (flaska)
Nr: 96003

Numrerad utgåva ger lyxkänsla

Inslagen i grönt silkespapper finner man en numrerad butelj av en specialutgåva från Blossa. Receptet bygger på ett original från 1895 av J.D. Grönstedt, vilket är förlagan till den klassiska Blossan. Med tanke på upphovsmakaren så är det naturligt att Blossa 1895 är baserat på portvin, Tarragona och muscatel. För att fullända arvet har dessutom kryddextraktet lagrats en tid på ekfat. Kort och gott, mumma för en glöggälskare. Här har man verkligen gått till stan när det gäller smaker!
Detta är upplagt för besvikelse. För en sekund tänker jag att det är lika bra att låta flaskan stå kvar inslagen, otestad. Likt André vid starten från Svalbard eller Evel Knievel inför hoppet över Snake River Canyon fattar jag mod och knäcker korken. Doften är stor och mustig. Blossas varumärke russindoften är närvarande och jag känner modet falla, precis som mina kamrater gjorde (rent bokstavligt) i sina utmaningar. Är detta bara en upphottad standardblossa? På med lite silkespapper och en saftig prislapp för att locka pressen?

För 129 kr får du inte bara en utmärkt glögg, utan även en halvfärdig smällkaramell

Detta är en glögg som funkar bäst varm, varvid doften intensifieras ytterligare och formligen ber om en provsmakning. När drycken träffar paletten gör den med besked. Smaken är fyllig, komplex och lång. Starkvinerna och det spanska vinet som bas gör glöggen rund och fin med väl avvägd kryddning. Eftersmaken har lite toner av choklad och långt senare även en liten, liten beska. Detta är riktigt bra. Jämfört med Blossas röda starkvinsglögg är detta långt mer intressant och intensivt. Som själva essensen av glögg.
Sammanfattningsvis är Blossa 1895 en utmärkt glögg, väl värt pengarna. Dessutom är det en perfekt present att ta med till kalaset. Men, Blossa 1895 finns bara i begränsad upplaga, så passa på att lägga beslag på ett exemplar innan den säljer slut.

Betyg 4,8

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *