I fokus: Blossa 16 Kråkbär

Blossas glöggmakare beger sig ut på de svenska myrarna för att leta efter ett av människan ratat bär. 10 000 björnar kan inte ha fel, kråkbär är smaskens?

Blossa 16 Kråkbär

Producent: Altia Sweden AB
Alkoholhalt: 15 %
Pris: 109 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 80000

Efter utflykterna till England och Frankrike är det åter dags att styra kosan mot Sverige för inspiration till 2016 års upplaga av Blossa årgångsglögg. Koordinaterna på flaskan är lite tvetydiga, men jag misstänker att vi hamnar någonstans norr om Järpen i Jämtland. Hur som helst, kråkbär kan man hitta lite varstans om man vill pynta muggarna lite extra. Bären är inte särskilt goda att äta, och vi är nog många som lurats någon gång som små när man var ute på blåbärsjakt.

Blossa i mossa

Flaskan är en viktig del av upplevelsen kring årgångsglöggen, inte minst eftersom många flaskor blir fina gå-bort-presenter. 2016 års upplaga är både trevlig och lite julig, med en vacker träkork. Godkänt, bättre än 2014 års bottennapp, men toppar inte 2015 års fullträff.

OK, korken är snygg, men nu ska den av! Doften som möter näsan är doften av svensk myr och barrskog, blandat med Blossas signaturkryddning med russin i spetsen. Fuktar man munnen med en kall Blossa 16 så är det en härlig beska som är det första man lägger märke till. Detta är, och ska inte vara, en glögg som obemärkt passerar förbi. Gillar man söt glögg utan tuggmotstånd är detta inte glöggen för dig. Personligen uppskattar jag dock den kärva smaken som påminner något om Blossa 13 Dalecarlia. Riktigt så skogig som Grythyttan Skogsglögg är den dock inte.

Dags att värma på koppen med kråkbärselixiret. Doften är mycket fyllig smaken förstärks ytterligare, vilket gör att jag tycker 2016 års Blossa bör drickas rejält uppvärmd. Faktum är att det går utmärkt att slänga i russin och mandel också för att få en fin brytning med den nästan syrliga glöggen. På så vis har man en glögg som verkligen värmer och med många smakdimensioner. Eftersom den inte upplevs så söt går det utmärkt att dricka fler än en kopp också, vilket är ett plus! Jag tror dock att Blossa 16 blir en vattendelare med både de som känner starkt för den och de som direkt ogillar den. Jag tillhör den förra kategorin.
Sammanfattningsvis, mycket väl godkänt!

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens drottningen smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Kommentar

Läs gärna det (näst intill) kompletta testet på Blossas årgångsserie från 2011 på glöggtest.se, fokustestet på Blossa 15 Earl Grey, fokustestet på Blossa 14 Lavande, fokustestet på Blossa 13 Dalecarlia, fokustestet på Blossa 12 Yuzu Ingefära eller fokustestet på Blossa 11 Arabica.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *