I fokus: Ripa Julglögg

Årets glögg 2015 i kategorin Vinglögg är alltså nykomlingen Ripa Julglögg. Glöggtest djuplodar för att ta reda på vad panelen föll för.

Ripa Julglögg? Var köper jag påskglöggen?

Ripa Julglögg

Producent: Galatea
Alkoholhalt: 12%
Pris: 64 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 90663

Ripa har levererat flera kvalitetsglögg genom åren, och årets Julglögg är inget undantag. Detta är Ripas fjärde inteckning som segrare i ett stortest, med sin tredje glöggsort. Starkt! Det underliga är att det är svårt att hitta en röd tråd mellan vinnarna, förutom att de lyckats pricka in trender i glöggvärlden. Ripa Peppar & Chili plockade upp smaksättningar, Ripa Zinfandel tog upp fokus på råvaran, och nu Julglögg som har spanat in den ekologiska vågen med traditionell kryddning. Borta är den ursprungliga moderna touchen på smak och butelj.

Doft & smak

Nu till glöggen. Hur smakar den? Som du kanske har gissat så är det en traditionellt kryddad glögg, dvs. kardemumma, kanel och nejlika. Smaken är fyllig och relativt söt. Torkad frukt finns också med i kompotten, som en liten blinkning till Blossa. Jämför man med Tegnér & Son Esaias Recept, så är det just russinsmaken och lite extra sötma som utgör skillnaden. Inte så konstigt kanske, då de görs under samma tak. Vilken är bäst? Jag tycker nog Esaias, men panelen föredrog Julglöggen. Glasklart är i alla fall att Tegnérs flaska är snyggare. Kanske kan det fälla avgörandet på Systembolaget, vem vet?

Julglögg passar dig som vill prova något nytt istället för Blossa Vinglögg, utan att ta för stora smakmässiga risker. Jag föredrar nog en glögg med något större utsvävningar. Hur som helst. en stabil glögg. Igen.

Betyg: Svag 4

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut