I fokus: Lutendrank

Lutendrank är som glögg var förr. För 500 år sedan… Hur står den sig idag?

Lutendrank

Producent: Auld Rare Whiskey AB
Leverantör: Auld Rare Whiskey AB
Alkoholhalt: 15 %
Pris: 133 kr
Förpackning: 500 ml (flaska)
Nr: 76410

Lutendrank – Glögg Gustav Vasa Stylee

Det här är en glögg som andas exklusivitet. Buteljen är specialgjord efter en gammal apoteksflaska med en säregen kork. Glöggen är gjord efter en ännu äldre förlaga, nämligen Gustav Vasas Lutendrank. Det är nästan med andakt man värmer dessa dyra droppar.

Doft & smak

Kall doftar den syrligt av lingon, svagt av cognac. Varm kommer även aningar av glögg fram. Smaken är bärig, fyllig med en viss eldighet i eftersmaken. Man kan ana inslaget av Vinars, rumänsk (!) konjak. Lingon och blåbär bidrar till en beska och smak av skog. Lutendrank är inte så värst söt, utan drar istället mer åt glühwein, men med mer bett. Den smakar vuxet och en bra bit från traditionell Blossa. Det är ingen glögg man sänker en hel flaska, utan går och småsmuttar på hela vintern. I en större testpanel får den nog svårt, den måste hitta sin glöggentusiast.

Lutendrank med smak av skogen

Om du gillar Grythyttan Skogsglögg eller för den delen Smålandsglögg så är steget inte långt till Lutendrank. De påminner en hel del om varandra och Lutendranks edge är helt klart den svaga konjakssmaken och faktiskt flaskan. Den är en riktig pärla som gör sin plats på finhyllan. Är den prisvärd? Tja, vill du ha något som inte någon annan har med sig till glöggfesten så kostar det en slant.

Sammantaget

+ Exklusivitet – flaska, limiterad utgåva, historia
+ Smakar vuxet
+ Begränsad sötma
– Kunde ha mer glöggkrydda
– Dyr

Betyg

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *