I fokus: Blossa 15 Earl Grey

Årets glögg Blossa 2015 har lanserats, något som signalerar om startskottet på glöggsäsongen. Glöggtest är som vanligt tidigt ute med ett test. Cheerio, miss Sophie!

Blossa 15 Earl Grey

Producent: Altia Sweden AB
Alkoholhalt: 15 %
Pris: 99 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 76760

Aldrig tidigare har tebjudning varit så intressant. Blossa 2015 årsglögg med smaksättning av Earl Grey.

Blossa fortsätter traditionen sedan 2011 att hämta inspiration till glöggkryddningen utanför Sveriges gränser. OK, 2013 års upplaga kom från Dalarna, men det väl närapå utomlands det med… I år har resan gått till England via Kina och Italien. Glöggen är kryddad med bergamott och te, vilket lär ge årets glögg från Blossa en smak av citrus. Just citrus har varit inblandat förr, t.ex. Blossa 12 Yuzu, Blossa 2009 Clementin samt Blossa 2003 Pomerans. Lyckade alla tre, återstår att se hur Blossa 15 står sig.

Flaskan

Flaskan är klart inspirerad av gammalt porslin. Jag dricker själv te ur koppar från Spode, och formligen älskar årets formgivning. Flaskan är en av de bättre någonsin. Snyggt! Det är alltid lite högtidligt att bryta sigillet på årets första glögg, vilken i regel brukar bli just Blossas årgångsglögg, och 2015 är inget undantag. Min fäbless för Britannia är ingen hemlighet, vilket påverkar mina förhoppningar om Blossa 15 Earl Grey. Korken är utdragen med ett sedvanligt plopp och dropparna faller ner i koppen.

Doft & smak

Doften är inte så överdrivet stor, men för tankarna till avslaget te med en tung citrus i bakgrunden. Inte frisk som citronjuice, utan mer som torkat, rivet skal. Kryddningen med den för Blossa karaktäristiska russindoften ligger och lurar i fonden. En första sipp med den rumstempererade glöggen ger ett torrt anslag, med en viss beska i eftersmaken. Glöggkryddorna och tebladen delar lika på smakerna, med bergamotten som medlare. Blossa 15 smakar inte speciellt sött, kanske dolt av citrusen, men när jag sänker näsan lite för djupt i koppen känner jag ändå de sockerkladdiga kanterna på kärlet med näsvingarna. Jag lirkar ur snoken och värmer på en ny kopp. En liten snabbdisk först bara…

From England with love

Med lite värme i koppen träder de traditionella glöggdofterna fram tydligare, och bara en svag nyans av citrus bryter igenom. Glöggen smakar något sötare, och beskan är inte lika framträdande. Make no mistake, det är fortfarande en vuxen glögg som utmanar lite mer är en vanlig Blossa, eller för den delen Blossa trestjärnig med Cognac. Det hade varit spännande att sätta upp en duell mellan Dalecarlia och Earl Grey, då de har en del gemensamt. Blossa 12 Yuzu Ingefära var klart friskare, där årets upplaga är mer komplex.

Sammanfattning

Blossa 15 Earl Grey är en glögg med karaktär som jag tycker träffar helt rätt. Snygg formgivning, klassisk glöggbas, lagom sötma och en tydlig twist. Detta passar mig som handen i handsken, och jag är inte oäven för ett högt betyg. Det får bli en femma. För att parafrasera sir Winston Churchill ang. glöggsäsongen 2015:

This is not the end, it is not even the beginning of the end, but it is perhaps the end of the beginning.

Betyg 5/5

Sagolik – den här får inte ens drottningen smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *