I fokus: Blossa 13 Dalecarlia

I fokus: Blossa 13 Dalecarlia

Blossa 13 är lanserad och Glöggtest hängde såklart på låset vid premiären. Nu är den provsmakad och får här sin första bedömning.

Blossa 13 Dalecarlia

Producent: Altia Sweden AB
Leverantör: Altia Sweden AB
Alkoholhalt: 15 %
Pris: 95 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 76400

De senaste åren har Blossas årgångsglögg hämtat sin inspiration från avlägsna platser som El Salvador och Japan för att smaksätta sina årgångsglöggar, men i år har resan gått till Dalarna, något av det svenskaste vi har. Glöggen heter Dalecarlia, vilket är latin för Dalarna, och har för första gången ingen angiven smak. Blossa 13 är givetvis smaksatt med en eller flera speciella ingredienser utöver de vanliga glöggkryddorna, men dessa är alltså inte beskrivna i namnet eller på flaskan.

Blossa med dalahästar

Hur smakar då Dalarna? Tvåtaktsolja och Wunderbaum sade någon, falukorv och blåbärssoppa sade en annan. Faktum är att falu rödfärg har inspirerat till åtminstone färgen på glöggen, men förhoppningsvis finns inget av den verkliga varan i flaskan… Flaskan i sig är kurbitsröd med en blå kork. En av de tjusigare på länge, måste jag säga. Men återigen, hur smakar den då?

Låt oss korka upp och göra årets första test – Blossa 13!

Doft & smak

Doften är frisk och bärig, kanske med inslag av persika eller smultron. Färgen är bärnsten, eller något rödaktigare faktiskt. Glöggen är baserad på ett vitt vin, och redan här har vi en ledtråd till en ingrediens, lingon? Vid en första sipp bekräftas bärigheten och det röda bäret från skogen kan helt klart vara en kandidat till smaksättning om det inte vore för att det var huvudingrediens i Blossa 06. Kan det vara boysenbär? Boysenbär är en hybrid av hallon, björnbär och Loganbär, vilket skulle kunna passa in i bilden. Jag tar en klunk till och tycker mig ana en viss kryddighet i smaken, vilken dröjer sig kvar i munnen något längre än det bäriga.

Varm eller kall?

När Blossa 13 värms frigörs fler dofter som gömt sig i den kalla glöggen. Den bäriga doften förstärks och blir allt tydligare, men konstigt nog känns det som att bärigheten försvinner bort med ångorna från glöggen. Smaken övergår istället till att bli lite mjäkig och den tidigare friska och bäriga aromen upplevs nu nästan som aningen skarp och bitter. Återigen påminns man om hur en glögg ändrar karaktär med temperaturen. Dalecarlia är helt klart fruktig och bärig, men att dricka den varm gav inga tydligare ledtrådar till årets smaksättning. Först den 13:e december offentliggörs smaksättningen, fram till dess får vi spekulera. Det enda vi kan vara säkra på just nu är att den bör drickas kall.

Blossa 13

Att hemlighålla smaksättningen känns som ett genialiskt drag av Blossa-teamet. Deras årgångsglögg brukar som bekant bli en fikasnackis som nu blir ett ännu intressantare samtalsämne. Från att prata om hur den smakar ska man nu istället lista ut vad den smakar. Och hur ska man kunna vara med och gissa utan att köpa en flaska och prova…?

Sammantaget är Blossa 13 Dalecarlia en riktigt bra glögg. Smaken är fräsch utan att vara utmanande. Årets glögg kommer nog att gå hem i stugorna, även om den framförallt kommer till sin rätt som kall dryck. Svenska folket får helt enkelt lära sig att det finns fler sätt att njuta av glögg!

Blossa 13 – den är frisk och kryddig!

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Kommentar

Läs gärna det (näst intill) kompletta testet på Blossas årgångsserie från förrförra året på glöggtest.se, fokustestet på Blossa 12 Yuzu Ingefära eller fokustestet på Blossa 11 Arabica.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *