I fokus: Vistakulles Starkglögg Äpple

Vistakulles äppelglögg testas i en allt hårdare konkurrens. Hur god är den, och framförallt, hur vuxen är den? Glöggtest recenserar och åldersbestämmer.

Vistakulles Starkglögg Äpple

Producent: Vistakulle Fruktodling
Leverantör: Vistakulle Fruktodling
Alkoholhalt: 14,5 %
Pris: 139 kr
Förpackning: 500 ml (flaska)
Nr: 32177

Vistakulles Starkglögg Äpple
Årets skörd i fast och flytande form.

För några år sedan recenserade jag bolagets två äppelglögg från Vinfabriken resp. Norrtelje Brenneri. Sedan dess har vi sett fler glögg med äpple som bas både som alkoholfri och starkvinsglögg. I år finns fyra varianter, förutom ovan nämnda och testobjektet även Äppelglögg av Sten Mattsson från skånska XO Spirits.

Vistakulles äppelglögg påminner i utformningen om Norrteljes glögg, och när man lusläser flaskan upptäcker jag att Vistakulle låter Norrtelje Brenneri tillverka glöggen. OK, flaskan är lika, men skiljer sig innehållet?

Doft & smak

Doften är söt av mogna äpplen och kanske lite hjortron. Värmer man koppen biter den ifrån med lite spritiga toner och doften fyller nästan hela rummet. Nice! Smaken är söt och fyllig, med en liten, liten beska. Kryddningen är mild, det äpplena som får tala. Eftersmaken är lång och fyllig. Som jämförelse dricker jag en kopp av Vinfabrikens äppelglögg. Denna är mer lättillgänglig, och faktiskt mer glöggig. Vistakulle är lite mer vuxen, med en större smak. Dock är förflyttningen upp till Norrteljes egen äppelglögg ytterligare en trappsteg på vuxenskalan. Ungefär 25 år – 43 år – 57 år för att tala klarspråk.

De negativa med glöggen tar jag till sist: den blir inte tillgänglig förrän 27:e november och då på beställningssortimentet. Hur som helst, en en mycket trevlig äppelglögg. Den milda kryddningen till trots sätter jag ett högt betyg, tack vare den långa smaken och den balanserade beskan.

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *