Glöggmixtestet 2013

Nötter och russin är ju klassiska glöggtillbehör. Glöggtest har provat två klassiska mixpåsar och en bubblare!

Glöggtillbehör

Förr hade jag alltid russin och mandlar i glöggen. Jag tycker det hör till och det blir extra pyssligt att skålla mandlarna medan man värmer på glöggen vilket ju är passande för julen, då ska man ju inte stressa. Nu förtiden värmer jag glögg så ofta att jag inte orkar hålla på med russin & mandlar annat än vid bjudningar. Vid jämförande tester vill vi heller inte stoppa något i glöggen som kan påverka smaken utan det känns mest rättvist att testa naturellt. Idag fick jag dock syn på något som kan vara räddningen för den stressade småbarnsföräldern eller den late glöggrecensenten. Glöggmix – russin och mandlar i samma(!) påse. En revolution.

Avsmakningsmeny russin & mandel

Skämt åsido. Visst kan det finnas anledningar att köpa glöggmix. Påsarna räcker för ett till två normaldekadenta glöggmys och är troligtvis alldeles lagom stora för den genomsnittlige glöggkonsumenten. Har man inte lust att skålla sina egna mandlar är det också ett bra alternativ, även om just skållade mandlar redan funnits på butikshyllorna ett tag. Gissningsvis blir det billigare att köpa en påse russin och en påse mandlar men jag kände att det var dags slå på stort och leva lite. Jag fick med mig tre påsar hem:

Ica Glöggmix

Producent: ICA
Pris: 17 kr
Förpackning: 200g (påse)

En klassisk mix av russin och  hela, skållade mandlar. Både russinen och mandlarna är hela och stora och ser aptitliga ut. Det är ganska bra ratio i påsen, nära 1:1, nästan lite övervikt på mandlarna. Smaken på russinen är bra och färgen är mörk. Russinen verkar innehålla ganska mycket fukt då de är både stora och relativt oskrynkliga. Det är visserligen bra att de inte är torra men smaken kommer att visa sig lite tunn i jämförelse med nästa kandidat, kanske beroende på att de inte fått torka tillräckligt länge. Tyvärr får vi vid två tillfällen en liten kvist i munnen så det verkar som man har slarvat lite med rensningen också. Inget knaster när man tuggar russinen dock, vilket är positivt. Mandlarna finns inte så mycket att säga om annat än att form, smak och konsistens är som förväntat. Inget slarv med skållningen/skalninen av mandlarna upptäcks

Herrljunga Glöggmix

Producent: Herrljunga
Pris: 10kr
Förpackning: 100g (påse)

Även här en klassisk blandning av russin och hela, skållade mandlar. Både russinen och mandlarna är mindre än ICAs variant men det har ju ingen praktisk betydelse. Russinen är ljusare i tonen och verkar bättre torkade än ICAs. De smakar också mer när jag provar dem och jag tycker att de har en mer klassisk russinsmak. Inga defekter och inga obehagliga överraskningar när jag tuggar dem. Många av mandlarna har tyvärr delat sig i mitten och det ser lite mer smuligt ut på fatet när jag häller upp denna påsen. Smaken på mandlarna är dock bra och jag hittar inga skalrester. Det är ganska mycket mer russin än mandlar i påsen.

Ica Glöggmix med tranbär

Producent: ICA
Pris: 19 kr
Förpackning: 200g (påse)

Här har vi årets bubblare och det som jag ser fram mest mot att testa. Mandel och tranbärsmix! Mandlarna verkar vara av samma kvalitet som i russin & mandel-påsen så de kommenterar jag inte igen. Tranbären håller fin kvalitet och smakar syrligt och gott. Det ser ju lite annorlunda ut med de röda bären och det kanske passar sig bäst i en vitvinsglögg så de syns ordentligt, men de kan ju också bli en kul överraskning i en mörk glögg, när den väl är urdrucken. Bären är ganska stora och platta, till skillnad från russinen så kar man krossat bären och plattat till dem lite innan torkning.

Testet har jag valt att göra ihop med Blossas årgångsglögg, Blossa 13 Dalecarlia, då jag tror att det kommer att passa bra ihop med både russin och tranbär. Förutom det jag redan skrivit om respektive glöggmix så kan man nämna att Herrljungas russin var de som gjorde sig bäst i själva glöggen. De sög åt sig mycket av vätskan och fick en härlig smak när de legat i ett tag medan ICAs russin kändes ganska oförändrade. Tranbären var det enda tillbehöret som jag upplevde gav lite smak till glöggen. Blossa 13 är redan ganska syrlig men tranbären förstärkte detta ytterligare, kan vara kul att laborera med hemma. Troligtvis ger de mer smak ifrån sig då de var krossade och fruktköttet var blottlagt till skillnad från russinen. Detta gör tyvärr att tranbären ganska snabbt blir mosiga. Låt dem därför inte ligga för länge i glöggen.

Sammanfattning

Herrljunga har den godaste glöggmixen om man ska köra på det säkra kortet med russin och mandlar. Vill du skoja till det lite tycker jag du ska testa mandlar och tranbär eller varför inte skapa din egen mix av dina favorittillbehör. Om du väljer tranbären ska du lägga dem i glöggen så sent som möjligt då de nästan löser upp sig annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *