I fokus: Blossa 11 Arabica

Det här är nionde året i rad som blossa släpper sin årgångsglögg och i år smakar den kaffe. Produkten heter Blossa Arabica.

Blossa Arabica

Producent: Altia
Leverantör: Altia Sweden AB
Alkoholhalt: 15,0 %
Pris: 89 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 76200

Som namnet antyder är det den exklusiva arabicabönan som har används som smaksättning. Kaffebönan har även haft en tydlig påverkan på glöggens färg. Vid en slarvig första anblick luras man av den mörka färgen och den frostade glasflaskan att tro att det är en glögg baserad på rödvin men traditionen trogen är även Blossa Arabica baserad på vitvin.

Blossa 11 Arabica – Årets smaksatta glögg från Blossa

Flaskan har den klassiska “årgångsformen”. Det frostade glaset och läckra trycket, som för övrigt är de geografiska koordinaterna till området där bönorna odlats, ger flaskan ett exklusivt utseende. Detta tillsammans med det faktum att Blossas årgångsglögg alltid är efterlängtad produkt och en riktig fikarumsnackis gör Blossa Arabica till en perfekt gå-bort-present.

Även hemma hos mig är den efterlängtad. Årgångsglöggen är en riktig klassiker och årets smak låter lovande för en kaffeälskare som mig. Så lovande att jag till och med avsatte en tredjedel av årets hemmagjorda glögg till kaffesmaksättning, men mer om den om en vecka när den är färdig att buteljera.

Doft & smak

Jag värmer på en kopp Arabica och känner mig som ett barn på julafton. Doften gör mig inte besviken, jag känner tydliga inslag av kaffebönor men den klassiska glöggkryddningen finns i bakgrunden. Smaken är överraskande komplex. Först smakar det kaffe, sen smakar det glögg. Jag tar en mun till och tänker att den smakar som en glögg med tillsatt kaffearom. Kaffesmaken är nämligen väldigt subtil och i eftersmaken försvinner den nästan helt. Jag är lite förvånad att den inte smakar mer kaffe, men tycker den är god trots allt. God men speciell. Det finns även en svag syrlighet i smaken, troligen från kaffebönorna. Blossa Arabica smakar glögg och kaffe, inte kaffeglögg, som jag hade förväntat mig. Det är svårt att beskriva men enkelt uttrykt känner man de båda smakerna separat, jag tycker inte att de smälter ihop på ett naturligt sätt.

Varm eller kall?

Jag fortsätter men en kopp kall Arabica. Många tycker att de smaksatta årgångsglöggarna gör sig bäst kalla. Jag gillar doften, övervägande kaffe, men smaken känns lite tunn. Kanske är det den något fega smaksättningen som åter gör sig påmind, jag hade uppskattat lite starkare kaffesmak. Men den är inte alls oäven. Den är inte så söt och med sin kaffesmak tycker jag den funkar utmärkt kall efter maten, gärna ihop med en pepparkaka. Den är väl värd att testa, och jag gillar den osöta kaffesmaken men jag hade hoppats på lite mer, jag jublar inte av lycka här i soffan men jag är nöjd och belåten!

Sammanfattningsvis

+ Kul smaksättning
+ Lagom söt
+ Snygg flaska, perfekt present

– Kaffesmaken “binder” inte riktigt med glöggsmaken

Betyg

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

/Fredrik

Läs vårt stora test om Blossas tidigare Årgångsglöggar här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *