I fokus: Loimu 2015

Sedan 2008 har även Finland via Loimu haft sin egen årgångsglögg med liknande upplägg som Blossa. Formgiven flaska och smaksättning som varierar från år till år. Årets smak är svart vinbär. Låt oss testa!

Loimu 2015 – årgångsspritglögg

Producent: Lignell & Piispanen
Alkoholhalt: 18 %
Pris: 14,49 €
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 300817 (alko.fi)

Loimu 2015
Loimu 2015 – The art of Glögg. Uno Vallman möter Finland.

Redan titeln avslöjar vad det är för något att göra med; ”årgångsspritglögg”. Alkoholhalten ligger på 18%, vilket dock är lägre än tidigare års 21%(!) Jag minns Fredriks recension på Loimu 2012 där första sniffen renderade i en rejäl hästspark, och jag närmar mig därför koppen med försiktighet. Redan på avstånd avslöjas årets smaksättare svart vinbär. Doften är tydlig och lite enkelspårig. Jag tar mod till mig och sänker en första klunk. Loimu luras lite initialt och smakar söt svart vinbärssaft, för att sedan övergå i ren grogg. Man kan ana lite kanel och nejlika, men annars är det lite saftigt på ett vuxet sätt. Nejlikan dröjer sig kvar efter några ytterligare klunkar. Dags att värma på!

När Loimu 2015 håller normal glöggtemperatur börjar det hända grejer. Fler dofter och smaker kommer fram och innehållet får en tydligare glöggkaraktär. Smaken får ytterligare bett och känns inte lika söt längre. Svag ton av lakrits? Loimu 2015 är en glögg som värmer länge och kan bespara många åkarbrasor. Den smakar helt klart bäst het, och jag tror även att den vinner på att kasta i en näve russin och mandlar.

Summerat

Sammanfattningsvis är den dock lite väl saftartad och söt för min smak. Jag hade hellre önskat mig något mer syrligt om bär ändå ska vara inblandat. Flaskan är som vanligt alltid snygg från Loimu, men räcker inte för att dra upp betyget från ett medel.

Juha fick uppdraget av sina kamrater vid kolmilan att cykla till bolaget och köpa sprit. Framme vid kassan vecklade han upp beställningslappen och började läsa:
-En flaska svartvinbärsbrännvin till Jorma, tre flaskor svartvinbärsbrännvin till Pekka, två flaskor svartvinbärsbrännvin till Olli, två…
Kassörskan avbryter:
-Men… dricker ni inget annat än svartvinbärsbrännvin där ute i skogen?
-Dricker? Det vi dricker det bränner vi själva. Detta ska bli saftsoppa.

Betyg 3,2/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *