I fokus: Loimu 2012

Vi fick in Loimu årgångsglögg i testlabbet redan förra året men av olika anledningar hann vi inte med något test. Ett stort misstag visade det sig. Nu kör vi!

Loimu 2012 – Vintage Christmas Spritglögg

Producent: Lignell & Piispanen
Leverantör: Lignell & Piispanen
Alkoholhalt: 21 %
Pris: 13 €
Förpackning: 750 ml (flaska)

Loimu 2012 - Traditionell finsk glögg
Loimu – Glögg på finska

Loimus spritglögg anno 2012 fanns inte att köpa på Systembolaget och troligen kommer det inte gå i år heller. Man får helt enkelt utnyttja sina finska kontakter för att komma över den här rariteten. Om du saknar känningar i öst kan du alltid hoppas på att julbordsbudgeten är hårt nedskuren och serveras på Östersjön. Loimu finns nämligen i sortimentet på varje Finlands/Ålands-kryssare med en taxfreebutik värd namnet.

Vad är det då man får med sig hem från båten, förutom ångest, vägglöss och en riktigt läcker flaska? Enklast beskriver man Loimu som “Glögg på finska”. Konceptet är inte alls olikt Blossas årgångsserie med designade flaskor och varierad smaksättning (Åkerbär), till och med träkorken har hittat hit. Men det finns skillnader. Finska Loimu går på steroider.

Doft & smak

Jag värmer på en mugg och hostar till när jag andas in ångorna. Det var krut i den du! Finnarna har pumpat upp Loimu i 21% och det triumfar det mesta jag har testat i glöggväg. Det är ingen dum idé tänker jag. Glögg serveras ju traditionellt uppvärmd och är skapad för att tina upp oss frusna nordbor under de mörka månaderna. Vill man dessutom få oss att börja prata kan man inte snåla på krutet. I ivern att bevisa för mig själv att hostningarna blott var en slump och inget svaghetstecken tar jag mig en rejäl klunk. Perkele! Det här var något nytt!

Loimu är en bärglögg med klassisk kryddning. Nu är det visserligen ett bra tag sen jag senast drack glögg men jag tycker den påminner mycket om andra bärglögger som t.ex. Lutendrank, fast med lite extra bett. Jag har börjat uppskatta de syrligare bärglöggerna mer och mer så det är med viss besvikelse jag konstaterar att Loimu är relativt söt. Men det funkar bra om man dricker den varm. Värmen och hettan från alkoholen gör att sötman funkar riktigt bra. Den har egentligen allt man förväntar sig av en klassisk glögg och jag tror den kommer funka ännu bättre i vinter efter ett frostbitet arbetspass med snöskyffeln. Med alla nya otraditionella glöggsmaksättningar där ute är det kul att få tag i en klassisk glögg som ändå är personlig och jag ser redan fram mot årets upplaga!

Glögg på finska, starkt och gott!

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

/ Fredrik

Tack till Marina, Gustav och Marcus för hjälp med leveransen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *