I fokus: Saturnus Pepparkaksglögg

Glögg med pepparkakssmak, är det inte som pannkakor med våffelsmak? Glöggtest har provsmakat Saturnus Pepparkaksglögg och delar ut höga betyg.

Saturnus Pepparkaksglögg

Producent: Saturnus
Leverantör: Saturnus
Alkoholhalt: 2,2 %
Pris: ca 29 kr
Förpackning: 500 ml (flaska)

Saturnus Pepparkaksglögg
Saturnus Pepparkaksglögg bland sina vänner

Saturnus fortsätter släppa glögg som resultat av samarbeten med andra livsmedelsproducenter, och Glöggtest har lagt vantarna på pepparkaksglögg, där Nyåkers haft fingrarna med i spelet. Förutom den så finns även Lusseglögg, med saffran från Kockens kryddor, att finna i dagligvaruhandeln i år. Att jag väljer att testa pepparkaksglöggen först beror mest på en tävling vi hade för några år sedan, där läsarna fick skicka in förslag på framtida smaksättningar. En av de vanligaste uppslagen var just pepparkaka. Saffran fanns också i flera svar, och faktum är att även hallon och lakrits återkom bland förslagen. Har Saturnus gjort sig skyldiga till dataintrång för att förekomma marknaden? Jag hoppas inte, eftersom även falukorv och Fjällkvanne fanns bland de förslag som ännu inte blivit verklighet…

Doft & smak

OK, smaksättning av pepparkaka. Jag bakar faktiskt min egen deg och använder kanel, nejlika och ingefära för att krydda. Jag antar att Nyåker gör likadant. Eftersom jag dessutom gjort glögg vet jag att även den innehåller ovan nämnda kryddor plus kardemumma och kanske pomerans. Lite som att lansera pannkakor med våffelsmak eller köttbullar med pannbiffsmak? Hur som helst, här ska provas glögg, även om den bara smakar glögg!

Doften är starkast då glöggen är kall, även om det mest bekräftar min tes ovan. Lättglögg eller alkoholfri glögg gör sig oftast bäst varm, vilket är fallet med Pepparkaksglögg. En rykande kopp senare är intrycket riktigt bra! Glöggen är fyllig och klart mer kryddad än vanlig Saturnus God Jul Glögg. Visst, det är en söt glögg, men smaken är precis som den ska vara. Smaksättningen är som sagt inte så utanför lådan som tidigare års Delicatoboll och Hallonlakritsskalle, men vad gör det när den är så här fin? I jämförelse med fjolårets testtvåa Blossa och testtrea God Jul Glögg tycker jag att Pepparkaksglöggen står sig bättre, vilket gör att betyget måste bli högt. Faktum är att spaden med femman luftas för första gången i år. Nu ska det bli spännande att testa Lusseglöggen!

Betyg 5/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får kusinbarnet
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *