I fokus: Tomtemors Starkvinsglögg

Glöggtest har lagt vantarna på en nykomling från Malmköping. Deras Julglögg missade stortestet, men får en specialare i efterhand. Var glöggen värd att vänta på?

Tomtemors Starkvinsglögg (Malmköpings Julglögg)

Producent: Viness AB
Leverantör: Viness AB
Alkoholhalt: 15 %
Pris: 93 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 30073

Malmköpings/Tomtemors Julglögg

Med stor glädje kunde vi konstatera i november att en ny producent gav ut en ny glögg för i år. Med lika stor besvikelse misslyckades vi att få tag på en flaska till det stora glöggtestet av starkvinsglögg. När jag så sent om sider har en flaska i handen är det med inte så lite spänning jag korkar upp. Flaskan i sig är ganska intetsägande, för att inte säga tråkig. Men vad fasen, den är ju åtminstone röd.

Förväntningarna har alltså sjunkit lite när jag tar mig en första sniff i flaskan. Hmm, inte så tokigt. Här återfinns alla de rätta dofterna. Med stigande puls värmer jag en kopp och tar en klunk. Hoppsan, hantverket med glöggbryggningen överstiger vida designen av etiketten. Faktum är att detta är riktigt bra. Smaken är klassisk med en liten knorr i eftersmaken. Här biter Tomtemors Starkvinsglögg (Malmköpings Julglögg) ifrån lite med en lång, svagt pepprig eftersmak. Lite barsk, helt enkelt. Kryddningen i övrigt innehåller det vanliga med nejlika, kanel och kardemumma.

Referensglögg

För att säkra upp intrycket av glöggen värmer jag på Blossa Starkvinsglögg Röd, Tegnér och Son Wilckens Fat och Snälleröds Starkvinsglögg för att ta referenser. I jämförelse med dessa är Tomtemors Starkvinsglögg ganska lik Blossa, men något mindre söt och med mer bett. Tegnér är en ren kardemummabomb och Snälleröds mer vinig i karaktären. I ett blindtest är jag säker på att skilja ut de två senare, medan skillnaderna mellan Blossa är mindre. Skillnaderna talar dock helt till Malmköpings fördel. Fylligare, mindre söt och kryddigare.

Som läsaren säkert begriper vankas det höga betyg. Jag hoppas att inte fyra rejäla muggar med starkvinsglögg påverkar mitt omdöme, men jag sätter en svag femma. Enbart etiketten drar ner betyget. Schkål!

Betyg 5-/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på vinterpicknicken
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *