I fokus: Per Morberg Julglögg

Per Morberg har gått från slibbig maskinchef i TV-serien Rederiet till folkkär TV-kock. Nu ger han sig in i glöggbranschen. Förväntningarna är höga då mästerkocken skapat sin egen lättvinsglögg.

I fokus: Per Morberg Julglögg

Producent: Trensum Food AB
Leverantör: Supreme Wine & Spirit AB
Alkoholhalt: 2,2 %
Pris: ca 32 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)

Per Morberg Collection sträcker sig över Böcker, Viner, Stekhällar, Jaktkläder och nu – Glögg. Fint så. Mando Diao var först förra året med en “kändisglögg”, men i vinbranschen har snart varenda kotte med A-listeambitioner en egen vinserie. Per Morberg har skapat sig ett starkt varumärke som en rejäl och grovhuggen kock. Mat som det var förr, utan krusiduller och med riktiga råvaror. Så, hur klarar sig hans glögg?

Doft & smak

Redan när man skruvar av korken så märker jag att det är något extra med denna glögg. Doften är spännande med en komplex kryddoft och toner av mogna äpplen och körsbär. Lättglögg skall drickas rykande varm, så någon kallprovning bemödar jag mig inte med. Smaken är först lite saftig, men sedan kommer kryddningen. Kanel, nejlika och kardemumma finns närvarande. Pers lilla glögg är inte extremt söt som gärna blir fallet med lättvinsglögg. Hur som helst, smaken är totalt sett ganska traditionell, men något större andel körsbärssaft än referenserna i klassen.

Per Morberg Julglögg
Per Morberg Julglögg

Målgruppen är nog inte barn & ungdom. Flaskan, den begränsade sötman och kryddningen osar lite mer vuxet. Jag tycker att han kunde krutat på lite mer i kryddväg, men på detta sätt skrämmer man i alla fall inte iväg någon. I matvaruaffärerna har jag sett flera damer 55+ som håller i en flaska och sneglar på karln som surar vid kundvagnen. Flaskan åker så småningom ner i kassen, och jag tycker gott gubben kan ta en sipp han med.

Per Morberg har lyckats ganska bra med sin glögg, tycker jag. Tittar man närmare på etiketten ser han dock lite obehaglig ut på bilden, men det får man väl bortse från. Betyget blir en svag fyra. Kunde varit mer umpfh i den. Det tål vi.

Betyg 4-/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på vinterpicknicken
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *