I fokus: Ripa Glühwein

Glühwein, Österrikes svar på sangria. För svenskarna förknippat mer med alpsemester än julfirande. Hur står sig Ripas version?

Ripa Glühwein

Producent: Tegnér & Son
Leverantör: Galatea Spirits AB
Alkoholhalt: 8,5 %
Pris: 49 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 96040

För mig, och säkert många andra svenskar, är Glühwein starkt förknippat med alpsemester. I pisten smakar en kopp varm Glühwein nästan alltid kanon, men beror det mest på omgivningarna? Jag korkar upp Ripa för att ta reda på om det fungerar även i Sverige en gråkall novemberkväll.

I normala fall brukar jag prova drycken både kall och varm, men i detta fall känns det som ett helgerån att ens smutta på koppen utan att den ryker. Doften är inte speciellt kraftig, och drar mer åt vin än traditionell glöggkryddning. Helt i sin ordning. Smaken är mjuk och fin, med en mild kryddning av kanel, stjänanis, kryddnejlika och citrus. Sötningen är klart mer försiktig och vinsmaken är tydligare jämfört med en traditionell glögg. Det är just det; jämfört med glögg känns detta lite blaskigt, både när det kommer till smak och alkoholstyrka.

Bästa svängen, Hökarängen!

Att dricka en liten kopp Ripa fungerar inte riktigt som ett substitut för traditionell glögg. Möjligtvis för den som tycker att glögg är alldeles för söt, och vill ha något friskare till russinen och mandeln. Nej, Ripa kommer till sin rätt i en större mugg, rykande varm, gärna utomhus i vinterkylan. Det är nämligen det som är det fina, man kan hälla upp ett större glas, utan att det blir mastigt. Om sanningen ska fram så blir traditionell glögg en smula mäktigt i för stora mängder. Njut istället Ripa Glühwein som den är tänkt, utomhus på vinterpicknicken.

Att sätta betyg är svårt, vilket även märks i de stortester där den eller Åkessons dito har ingått tidigare. Personligen kan jag kanske tycka att vinsmaken kunde kommit fram ännu mer, för att den inte ska uppfattas som en fattig glögg. Betyget blir ändå godkänt, även om mycket beror på nostalgitrippen till Alperna.

Betyg 3/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på vinterpicknicken
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *