I fokus: IKEA Äpple & Lingon Glögg

IKEA har numer ett digert utbud av svensk mat i sina butiker, till början avsett för köttbullesuktande utomlandssvenskar, men nuförtiden även tillgängligt i svenska varuhus.

(IKEA) Äpple & Lingon Glögg

Producent: Kullabygdens musteri i Mjöhult
Leverantör: IKEA
Alkoholhalt: 0 %
Pris: 19 kr
Förpackning: 650 ml (flaska)

IKEA Kullabygdens glögg

Väl hemma inser jag att det kanske inte är någon IKEA-glögg jag fått med mig hem. Flaskan är inte IKEA-brandad överhuvudtaget och dessutom saknas både insexnyckel och monteringsanvisningar. Kanske lika bra det. Glöggens producent heter istället Kullabygdens musteri och både namn och hemsida avslöjar att det är äppelmust som är affärsidén. Inget fel med det såklart, men det sänker ändå förväntningarna en aning när jag inser att denna glögg är baserad på äpplemust. Musten är smaksatt med lingon och sedan kryddad med kanel, ingefära, kryddnejlika och vanilj. Relativt klassisk kryddning.

Doft & smak

Jag värmer på en kastrull och serverar juryn. Det är en frisk smak som möter oss och lingonsmaksättningen är tydlig, men var är kryddorna? Några sippar senare har vi nog ringat in vad det här är för glögg. Den är väldigt frisk och god och för att vara en alkoholfri s.k saftglögg så är den överraskande osöt. Kryddningen är sannerligen försiktig och lingon är den enda smaksättning man kan urskilja så speciellt “glöggig” tycker jag inte att den är. Men gott är det. Den passar faktiskt både varm och kall, kall framförallt som måltidsdryck.

Det blir svårt att sätta betyg på detta. Vi vet sedan tidigare tester att det är svårt att skapa en alkoholfri glögg som inte upplevs för saftig och söt. Äpple & Lingon Glögg är varken saftig eller söt, men frågan är om det ens är en glögg? Att den är riktigt smarrig är vi dock överens om. Vi rekommenderar produkten, men förvänta dig ingen klassisk glöggsmak

Betyg 3/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *