Russintest 2011

Russin är ju glöggens viktigaste tillbehör och som med mycket annat har utbudet exploderat. Hur ska man veta vad som gäller? Glöggtest.se testar sex olika sorters russin och reder ut begreppen..

I startfältet har vi:

  • Sun Maid
  • Kung Markatta
  • Saltå Kvarn
  • Sun Maid Organic
  • ICA
  • Garant

I testet kommer vi ta hänsyn till alla russinens egenskaper utom priset då detta verkar variera en hel del mellan olika affärer. Generellt gäller, inte helt oväntat, att de ekologiska alternativen är lite dyrare men då man kan köpa en årskonsumtion för en femtiolapp tycker vi inte priset är så viktigt. Vill du välja det mest prisvärda alternativet gör du bäst i att skriva ut testet och ta med dig till affären när du russinshoppar.

Sun Maid

Först ut i testbänken är en riktig klassiker, Sun Maid. Vi köpte portionsaskarna men samma produkt finns även i andra förpackningar, bland annat en 500g plastburk. Jag sticker ut hakan och påstår att Sun Maid är lite av russinens Blossa. Dessa har funnits sedan man var liten och det finns viss risk att man känner igen smaken och tycker att det är så russin “ska smaka”. Tur att vi kör blindtest. Sun Maids russin är ganska stora, avlånga till formen och mörka, ja nästan svarta.

Kommentarer: Bra tuggmotstånd. Saftiga. God smak. Något ojämn kvalitet, några “krasar” i munnen
Genomsnittstorlek (på längden): 16mm
Fuktinnehåll: 16,7%
Betyg: 4

Kung Markatta

Nästa russin under luppen är ekologiska russin från Kung Markatta. Dessa säljs också i några olika förpackningar men vi fick tag i en 250g påse. Jag ska skriva mer om för och nackdelarna med olika förpackningar senare men redan nu konstaterar jag att en icke återförslutningsbar påse inte är klockrent för 250g russin om det inte är ett helt jaktlag som skall utfodras. Nåväl. Kung Markattas russin är ljusare än Sun Maid och närmast bruna till färgen. Det är ganska blandad storlek på russinen men generellt är de små. Minst i testet faktiskt.

Kommentarer: Knastriga. För söta. Knaprigt skal. Något torra.
Genomsnittstorlek (på längden): 11mm
Fuktinnehåll: 20,4%
Betyg: 2,5

Saltå Kvarn

Det är noga i testlabbet

Även Saltå Kvarns russin är ekologiska, vi får se om de klarar sig bättre i testet än Kung Markatta. Dessa russin säljs i ask samt i 250g påse och vi fick tag i påsen, som tyvärr inte är av återförslutningsbar typ. Saltås russin är mycket ljusa i färgen, de flesta närmast ljusbruna men lite variation finns såklart. Russinen är runda och normalstora och även jämna i storlek.

Kommentarer: Inte så söta. Smakar fikon. Saftiga. God smak, lagom sötma.
Genomsnittstorlek (på längden): 13mm
Fuktinnehåll: 21,9%
Betyg: 3,2

Sun Maid Organic

Dags att testa Sun Maids andra bidrag i testet nämligen deras ekologiska variant. Russinen kommer i en pappersförpackning, tror man, men inuti denna döljer sig en en föredömligt återförslutningsbar påse. Det känns dock något onödigt med dubbla förpackningar och vi hade hellre skippat pappersomslaget för miljöns skull. Dessa russin är ganska runda till formen, ojämnt stora och mjuka i konsistensen.

Kommentarer: Grusiga. Grova i konsistensen. Grusiga men god smak
Genomsnittstorlek (på längden): 13mm
Fuktinnehåll: 22,4%
Betyg: 2,2

ICA

ICAs russin säljs även de i flera olika förpackningar men vi fick med oss portionsaskarna hem. Förpackningen är ganska ful men det vägs upp av att den är gjord av papper och på så vis miljövänlig. Russinen är svåra att beskriva då både form och storlek varierar kraftigt men det visar sig att smaken är uppskattad av alla i testpanelen.

Kommentarer: Saftiga. Fruktiga. Trevlig smak
Genomsnittstorlek (på längden): 12mm
Fuktinnehåll: 20,5%
Betyg: 4,5

Garant

Grants deltagare i testet heter “Ekologiska kärnfria russin” och att man anväder ordet kärnfria som säljargument känns ju lite oroväckande men det ska visa sig att dessa små rackare har fler kvalitéer än så. Garants russin är ovala och jämnstora i formen och dessutom är de lite extra skrynkliga. Detta stämmer väl överens med att det faktum att de är den produkt i testet som innehåller minst fukt. Extra torra låter ju inte så lockande men man kan även se det som att du får mer russin för pengarn när de inte innehåller massa vatten.

Kommentarer: Torra och lagom söta. Har karaktär. Goda!
Genomsnittstorlek (på längden): 14mm
Fuktinnehåll: 19,1%
Betyg: 4

Så här gjordes testet

Testet genomfördes som ett blindtest av tre personer. Russinen mättes för att få en genomsnittstorlek, och sedan packades en äggkopp proppfull för att kunna mäta fuktinnehållet. Förutom de vetenskapliga testerna togs givetvis smak, färg, form och förpackning in i beräkningen. Vissa av russinen hade vi chansen att testa ifrån flera olika förpackningstyper och vi kunde konstatera att bäst kvalitet får man om man köper en större, lufttät förpackning exempelvis en 500g plastburk. Är du ingen storförbrukare av russin är självklart mindre förpackningar att föredra så då får så färska russin som möjligt.

Testets vinnare blir ICA tätt följt av Garant och Sun Maid. Testets förlorare blir Sun Maid Organic som får tummen ner av alla i panelen. Betygen sattes med skalan 1-5.

Många vill smaka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *