I fokus: Tegnér & Son Wilckens Fat

Efter en blåsig helg som denna behöver man något rejält att hålla sig i. Och något rejält, det kan man verkligen säga att Tegnér & Sons Wilckens Fat är.

Tegnér & Son Wilckens Fat

Tomtens bästa vän: Wilckens Fat

Producent: Tegnér & Son
Leverantör: Galatea Spirits AB
Alkoholhalt: 14,5 %
Pris: 79 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 96002

Jag tar fram en flaska Tegnér & Son Wilckens Fat, som faktiskt är en debutant för i år. Att slå sig in och ta plats bland alla konkurrenter blir inte lätt. I år finns det ett dussintal olika sorters starkvinsglöggar med traditionell kryddning och frågan är hur Wilckens Fat står sig i konkurrensen.

Doft & smak

Färgen är mörk och frodig, aromen är härlig med en diskret doft av russin. Med spänning värmer jag koppen och möts av en tung men elegant doft. Jag drar in ångan en gång till och känner nu hur kardemumman frigörs tydligare. Det verkar lovande, jag smakar av den och känner så småningom det jag hoppats på; en smakrik, utsök kryddning som slår till med kraft. Smaken är unik och jag känner inte igen den från någon annan glögg jag provat. Kardemumman framträder tydligt, utan att ta över. Den blandas fint med de andra kryddorna och kanske, kanske kan man känna pomeransen där i bakgrunden som enligt den vackra etiketten ska finnas där.

Sammanfattat

Det här är en glögg för den som letar efter något kryddigt och smakrikt. Jag slås av hur olik en glögg kan vara en annan, alltifrån milda lättdruckna sorter till denna mustiga och praktfulla smaksensation. Kul att en produkt med samma namn kan smaka så olika. Extra kul att Tegnér & Son nu vill dela med sig av sin glöggblandning som har sitt ursprung från slutet av 1800-talet.

En av årets bästa glöggar enligt mig – alla kategorier. Att den är ekologisk gör ju inte saken sämre. Vilken fullträff!

Betyg 5/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *