I fokus: Tre med choklad

Chokladglögg finns starkt representerat sedan något år. Glöggtest kör ett minitest för att reda ut bästa köp.

Chokladglögg x3

Ikväll har jag testat tre olika glöggar med smak av choklad. Två av dem har kluvna personligheter och smakar förutom choklad, rom respektive mocca. Jag tänker inte betygsätta produkterna i detta glöggtest utan nöjer mig med att förmedla vad ni kan förvänta er av respektive sort, det känns helt enkelt inte intressant att ranka tre så olika smaker.

Herrljunga Mocca & ChokladHerrljunga Rom & ChokladLucia Choklad
Producent/LeverantörHerrljungaHerrljungaGiulio Cocchi/Oenoforos
Alkoholhalt15 %15 %15 %
Förpackning500 ml500 ml500 ml
Pris89 kr79 kr69 kr
Varunummer960039635796463

Lucia Choklad

Om vi börjar med Lucian som “bara” har chokladsmaksättning så känner man direkt att det är en väldigt söt glögg. Den både doftar och smakar choklad och det slår mig hur den döljer sin relativt höga alkoholhalt väl, inga spritångor här! Smaken är mycket väl balanserad mellan traditionella glöggkryddor och choklad. Jag kan bara förklara det som att de båda smälter ihop och bildar en helt unik smak istället för att smaka glögg och choklad.

Herrljunga Starkvinsglögg med smak av Mocca & Choklad

Ångorna från koppen med Herrljunga Mocca & Choklad avslöjar direkt dess dubbelnatur. Kaffedoften, eller rättare sagt doften av kaffebönor tar överhand och visste jag inte bättre hade jag gissat att det var en ren kaffeglögg som skulle testas. Smaken är mer balanserad. Tydligast känner man chokladen i glöggens eftersmak och jag kommer på mig själv mumlande -God … godare än Blossa Arabica. Inte för att de två är speciellt lika men om du gillar lite sötare glögg eller om du smakat Blossa Arabica och rynkat på näsan rekommenderar jag att du testar denna. Jag upplever Herrljunga Mocca som lite mindre söt än Lucian men alla tre är trots allt rejält söta och det blir extra tydligt när glöggen fått svalna. Glöggen liknar då nästan en godisbit, en smält chokladpralin med kaffesmak.

Herrljunga Starkvinsglögg med smak av Rom & Choklad

Herrljunga Rom & Choklad har lite vassare doft än de andra två och det är väl inte så konstigt med tanke på innehållet. Även smaken är lite vassare men överraskar samtidigt och känns inte alls spritig som en romdrink utan för istället tankarna till rom-russinglass. Det här är den glögg som sticker ut mest i testet, de två andra är mer lika varandra i smaken.

Sammantaget

Sammanfattningsvis så rekommenderar jag att man dricker dessa tre chkladglögg varmt om man är sugen på glögg. Dricker man dem kallt tar sötman överhanden och då smakar de mer som godis. Detta behöver inte alls vara negativt, det kan vara nog så gott med något sött efter maten, speciellt så här års. Alla tre är typiska komplementsglöggar och p.g.a sötman tycker jag man bör använda ganska små muggar, det räcker med en liten stänkare. Om jag måste välja ut en favorit får det nog ändå bli Herrljunga Mocca & Choklad. Jag tycker inte det finns någon förlorare i testet, alla tre gör det bra, men man ska vara medveten om att det inte är en vanlig Vinglögg man köper. Den kvinnliga hälften i hushållet kommenterade smakerna ganska annorlunda. Hon tyckte Moccan smakade lite syntetiskt och rankade den lägre än de andra två. Istället föredrog hon Herrljunga Rom & Choklad tätt följd av Lucia Choklad. Kanske värt att tänka på när du ska handla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *