Glöggrecept baserat på svagdricka

Ett enkelt recept på hemmagjord glögg baserat på svagdricka som har använts av panelens medlemmar under några år och tweakats med erfarenhet.

  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar
Glöggkryddor

Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan. Skiva potatisen och ingefäran. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt jäsa i 2-3 veckor. Skaka om då och då.

Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. Låt stå stilla och klarna i en vecka. Buteljera m.h.a. hävert.

Klart!

Björns specialare

Bytt ut 1/3 av sockret mot rörsocker. Kör med några mandelpotatisar inblandat.

Daniels specialare

Har satt en halvsats med pomeransskal i utöver den normala originalsatsen.

Fredriks specialare

I år har jag överdoserat grundkryddorna, det kan väl inte bli för mycket smak? Efter silning ska jag smaksätta en tredjedel av satsen med pomerans och en tredjedel med kaffe. Räkna med en Arabicadräpare!