Äppelglögg

Sin egen hemgjorda glögg är väl ändå en perfekt present att ta med sig på bjudningen under den kalla perioden på året? Det bästa är att det både är enkelt och snabbt gjort!

Enkelt recept på äppelglögg

  • 1 l äppeljuice
  • en näve muscvadosocker
  • ett par kanelstänger
  • en nypa kardemummakärnor
  • ett par stjärnanis
  • några bitar pomeransskal
  • lite kryddnejlika
  • en bit ingefära
  • en vaniljstång?

Som sagt, att göra sin egen äppelglögg är inte speciellt komplicerat. Processen är mycket väldoftande, så om du ska ha kalas själv, se till att koka glöggen precis innan gästerna kommer. På så sätt möts de av en ljuvlig doft av äpplen och kryddor när de kommer innanför dörren, om de inte känt den redan utanför.

Receptet är lite som man själv tycker, men jag slängde i enligt ovan. Är du nervöst lagd finns en översättningstabell på måtten ovan längst ner på sidan. Om man ska hålla det till ett minimum av ingredienser är det kanel, pomerans (eller apelsinskal), socker och kardemummakärnor förutom själva äppeljuicen som gäller. Lukta på kryddorna innan du häller i dem för att känna om det är något du tycker extra mycket om. Krydda dock inte för mycket, då det kan bli lite beskt. Värm alltsammans tills det sjuder och låt stå en stund. Smaka av med sockret medan glöggen är varm. Tänk på att mörkt muscvadosocker färgar anrättningen brun. Ska du spara glöggen, låt den bara svalna och häll upp i en väl rengjord flaska.
Vill man skoja till det och tillsätta sprit, varför inte använda äppelvodka eller calvados? Renat går nog också bra…

Måttabell

En nypa – ½-1 tesked
en näve – ½-1 dl
ett par – 1-2 st
lite – 3-5 st