I fokus: Saturnus Glögg havtorn

Havtorn, vad är det? Har Saturnus valt ett sagobär som smaksättning för årets premium? I så fall borde den smaka sagolikt, eller?

Saturnus Glögg med smak av Havtorn

Producent: Saturnus
Alkoholhalt: 2,2%
Pris: ca 29 kr
Förpackning: 500 ml (flaska)

Änglar i bara mässingen

Lättvinsglögg och alkoholfri glögg är knepigt. Vem är konsumenten, och hur jäsiken skall man komma bort från saftträsket? Saturnus har lyckats bra i båda dessa frågeställningar förut, och nu är det dags för årets smaksättning att bekänna färg.
Tidigare år har smaksatts av favoriter som Hallonskalle och pepparkaka. Vi minns också det halvlyckade försöket med Delicatobollen med viss fasa. Det jag tycker Saturnus gjort bra är att ta ut svängarna med högkvalitativa, namngivna samarbeten, något som inte finns med i år. Årets premium heter det nuförtiden och smaken är Havtorn. Valet av namn och formgivning/pressbilder säger mig att man siktar på en vuxen publik, vilket ställer högre krav i bedömningen, enligt mitt tycke.
Jag värmer upp en kopp och doften är frisk. Smaken drar åt det bäriga, med en mild kryddning. Jag vet inte exakt hur Havtorn smakar, men min första koppling är fläder och päron. Tyvärr så är den alldeles för saftartad för min smak. Jag häller i rask takt upp en Saffransglögg från samma tillverkare för att kalibrera näsan. Doften är mer tydlig (saffran) och smaken mer murrig och kryddig. För säkerhets skull slår jag upp ytterligare en referensglögg, Saturnus God Jul Vit, och även här har man lyckats bättre med glöggkaraktären.

Premiumdricka från Saturnus

Nu återstår bara att testa Saturnus Glögg Havtorn med en isbit. Det klirrar i glaset och det visar sig att glöggen kommer bäst till sin rätt i detta tillstånd, eiskalt genießen. Gott så.
Sammanfattningsvis tycker jag att Saturnus har en massa bra lättvinsglögg. Årets premium 2015 har en tuff familjesituation, och blir något av ett mellanbarn. Lite fegt, Saturnus.

Betyg 2,5/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *