I fokus: Tegnér & Son Biskopens Torra Blandning

Nu går skam på torra land, har dieterna nått sockerchockens sista utpost? Lussekatter utan saffran, eller pepparkakor utan kristyr? Hur viktig är sötningen för glögg, läs hela testet.

Tegnér & Son Biskopens Torra Blandning

Producent: Galatea Spirits AB
Alkoholhalt: 12,5 %
Sockerhalt: 113 g/l
Pris: 69 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 90322

Löv me tender – Biskopen

Låt oss göra en sak klar, det är inte en sockerfri glögg, utan en torrare glögg, dvs. mindre socker än traditionellt. Det är heller ingen glühwein, Biskopens torra blandning hamnar någonstans mittemellan Tyskland och Sverige. Sockermässigt, alltså.
Flaskan är tjusig och andas kvalitet. Biskopens Torra Blandning är en nyhet för i år, men har samma formspråk som övriga glögg från Tegnér & Son. Faktum är att det kan vara svårt att se skillnad på dem för den oinvigde. OK, nu har vi gått igenom förutsättningarna på pappret, dags att gå till handling.
Biskopens Torra Blandning smakar bäst med lite hetta, så jag värmer en kopp för att smaka av. Doften är inte så stor, men färgen är djup. Biskopen levererar vad hen lovar, en mer vinös smak utan att ge avkall på de traditionella glöggkryddorna. Smaken är inte lika fyllig och passar kanske inte alla traditionalister, men glöggkaraktären går inte at ta miste på. Eftersmaken består av glöggens själ; kryddorna och vinet. Sockret är ju faktiskt bara en förstärkare i sammanhanget, inte en förutsättning. En sak som slår mig är att den vanliga glöggmättnaden inte infinner sig lika snabbt. Det är inga problem att hälla upp kopp nummer två eller tre utan att få sockerkoma.

Biskopen i höstfärger.

Sammantaget är Biskopens Torra Blandning från Tegnér & Son en utmärkt glögg. Jag tror inte att den kommer att ersätta den traditionellt sötade för min del, men ett välkommet avbrott mot allt julgodis och Aladdinaskar. En mer vuxen glögg!

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *