I fokus: Per Morberg starkvinsglögg

Var det Per Morbergs urstarka varumärke, eller glöggen som sådan som fick svenskarna att klicka på beställa-knappen förra året. Glöggtest recenserar skådepelarkockens egen glögg.

Per Morberg Starkvinsglögg

Leverantör: Supreme Wine & Spirit AB
Alkoholhalt: 14,5 %
Pris: 86 kr
Förpackning: 750 ml (flaska)
Nr: 76581

Utmana dina sinnen med Per Morbergs starkvinsglögg!

Per Morbergs imperium växer och numera kan du köpa det mesta med en bild på den truliga kocken från Tullgarn; vin, grillolja, vapen, stekhällar, kokböcker och sedan två år tillbaka även glögg. Förra året lanserades en starkvinsglögg som stod för en mindre sensation och utmanade de stora drakarna från en plats på beställningssortimentet. Var det hans urstarka varumärke som tilltalade, eller var det glöggen som sådan? Glöggtest provsmakar och rätar ut frågetecknen.

Doft & smak

Flaskan ser exakt likadan ut som lättvinsglöggarna, med undantag från texten starkvinsglögg. När flaskan väl är öppnad råder dock inga tvivel om vad det är man har att göra med. Doften är stor med tydliga inslag av de klassiska glöggkryddorna. Smaken kall är inte oäven, men det är när vi hettar upp glöggen till normal serveringstemperatur som den kommer till sin rätt. Jag tar en första klunk och alla klockorna ringer. Traditionellt kryddad med mycket smak. Jag drar handen genom den i mitt fall obefintliga kalufsen och snärtar av några svettdroppar bland mandlar & russin. En andra klunk sänks i rask takt och jag plockar upp kardemumma och kanel, med en liten kick av nejlika. Smaken är pigg, men en svagt syrlig ton. Det finns inga toner av torkad frukt, så man kan vara frikostig med russin utan att riskera göra glöggen till en fruktkompott.

Vad blir det för glögg? Per Morbergs Starkvinsglögg!

I år kommer Per Morbergs glögg att ha en större distribution, och det råder ingen tvivel om att det kommer slinka ner en och annan flaska i glöggkorgarna till jul. Det finns många åsikter om Per, han lämnar ingen oberörd. För min egen del gillar jag personligheter som sticker ut och är sig själva. Med glöggen har man valt samma linje som med matlagningen; rejäl och traditionell med en liten knorr. Detta bådar för att Per Morbergs Starkvinsglögg kommer att skörda ytterligare framgångar 2015, och väl förtjänt. Vi kommer att vara många som skållar mandlarna med högtryckstvätten i år.

Betyg 4,4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *