Årets glöggnyheter 2013

Årets nyheter på bolaget är sju till antalet, samt ett antal i dagligvaruhandeln. Tyvärr är det flera av redaktionens favoriter som utgår, varav två tidigare testvinnare! Skandalen vet inga gränser. Kan nykomlingarna fylla tomrummet?

Rykande färskt på glöggfronten

Varje år hitter vi flera nyheter på sortimentlistan, och 2013 är inget undantag. I skrivande stund har sju sorter letat sig in på Systembolaget. Tyvärr har ännu fler lämnat, varav flera riktiga favoriter hos redaktionen på Glöggtest. Två av dem har till och med vunnit var sitt stortest, och en är dubbel mästare! På lättvinsidan hittar vi även där ett flertal nykomlingar värda att ta en närmare titt på. Hur de klarar sig i konkurrensen kan du läsa om i våra stora glöggtester där vi korar årets glögg i tre olika kategorier, läs mer här. För enskilda produkttester rekommenderar vi våra fokustester. Nu till nyheterna!

Tegnér & Son släpper en nyhet, Tegnér & Son Apelsin och Choklad. Glöggtestredaktionen börjar ana en trend för 2013 och den stavas choklad. Vi är spända på att få hårdtesta denna glögg från en leverantör som i regel levererar högkvalitativa produkter. Utöver Apelsin och choklad förnyas även etiketterna på Tradition vinglögg och Wilckens Fat starkvinsglögg.

Helt ny leverantör och glöggsort är Geijer Glögglikör. En amerikansk version med tydligt svenskt påbrå. Som namnet antyder är glöggen på spritbas, med alla de klassiksa glöggkryddorna. Drick som den är eller blanda din favoritglöggdrink. Läs hela specialtestet här.

Dufvenkrooks har flera nya och nygamla flaskor på sortimentet i år. Vi får även se en återkomst av Dufvenkrooks Choklad. Den har funnits som alkoholfri sedan tidigare, men nu kommer den alltså tillbaka in på Systembolaget som en nyhet. Sedan några år tillbaka presenterar Dufvenkrooks tillsammans med Henrik Aflodal en exklusiv whiskyglögg, och årgång 2012 finns att beställa även denna säsong: Dufvenkrooks Whiskyglögg 2012 22% smaksatt med Scotch Highland Malt Whisky lagrad på 1st fill Oloroso Sherry Butts. Ingen 2013 att vänta? Utöver det dyker även Dufvenkrooks Jul upp igen, en glögg som Glöggtest-redaktionen hade som varumärkets favorit för något år sedan.

Saturnus följer upp förra årets succé Hallonlakritsskalleglögg med glögg med smak av… Delicatoboll. Jag älskar glögg och Delicatoboll, men som kombination? Läs hela specialtestet här. Nytt för i år är även päronglögg. Bägge är alkoholfri/lättvinsglögg.

Nytt från Vintra i år är en vitvinsglögg. Intressant hur den kommer att balansera friska vitvinstoner med mustiga glöggkryddor.
Ripa återlanserar sin glögg utan tillsatt socker. Åkesons kastar in handduken efter ett år och Ripa får alltså chansen 2013.
Herrljunga har varje år en uppsjö av olika alkoholfri och lättvinsglögg. I år får vi en ny lättvinsglögg att ta ställning till; Apelsin & Choklad.
Helt ny leverantör är Malmköpings Nya Spritbolag som lanserar Malmköpings Julglögg. Alltid spännande med nya stjärnor på glögghimlen. Vi ser fram emot ett test senare i vinter.
Ny är även Vistakulles Starkglögg Äpple. Här handlar det om en fruktodlare som säljer en lokalt producerad äppelglögg baserad på ett eget äppeldestillat. Exklusivt är bara förnamnet.
Slutligen, Blossa 13 kan du läsa om härintill.

In memoriam

I år försvinner tyvärr flera av redaktionens favoritglöggar. Två av undertecknads personliga favoriter finns på denna tråkiga lista; Saturnus Choklad och Saturnus Whisky. Är man snabb kanske några ströflaskor går att plocka ihop på beställningssortimentet.
En testvinnare, Ripa Peppar & Chili, gjorde sin sista säsong förra året. En smärre chock i redaktionen, precis som nyheten om att Tegnér & Son Biskopens Blandning inte står att finna på Bolaget 2013. Skandalscener utspelar sig framför våra ögon.
Inte heller Ripa Vinglögg blir kvar på sortimentlistan, vilket är tråkigt på en sådan modern glögg.
Herrljunga Mandel & Fikon samt Rom & Choklad får också yxan.
Ett mer väntat avsked är Mando Diaos Infruset som var något av en glöggmerchendise i samband med deras skivsläpp.
Åkesons glögg utan tillsatt socker skrinläggs till förmån för Ripa, se ovan. Samma sak med Vintras rödvinsglögg, fast med hänsyn till den vita varianten.
Vinfabriken dumpar två av sina varumärken; Smålandsglögg och W Whiskyglögg. Bägge finns dock att köpa i Tyskland, om du verkligen inte kan leva utan dem.
Är det någon glögg du kommer att sakna alldeles för mycket, se till att bunkra upp med överblivna flaskor från förra året!

Som sagt tidigare,
Trevlig glöggsäsong 2013!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *