I fokus: Geijer Glögg

Glöggtest har lyckats lägga vantarna på en riktig raritet, en flaska Geijer Glögg. En amerikansk flyttfågel som svenskarna snart får chansen att bekanta sig med.

Geijer Glögg 1889

Producent: Geijer Glögg
Leverantör: Aros Import HB
Alkoholhalt: 20 %
Pris: 269 kr
Förpackning: 700 ml (flaska)
Nr: 86911

Redaktionen för glöggtest är stolta att publicera det första testet på Geijer Glögg, en amerikansk tolkning av svensk glögg. Äntligen kan du med gott samvete glögga som vore du JR Ewing, kallt från ett kristallglas, kanske med en isbit. Bit av korken och spotta ut den tillsammans med tuggtobaken!

Glögg on the rocks

Doft & smak

Doften är fräsch och det som slår en först är kanel, lite kardemumma och en aning av citrus. Kanske är det kaneldoften som får mig att känna äpple också, men friskt är det hur som helst. Raskt vidare till smaken. Otålig som jag är slår jag upp en kopp kallt och tar en sipp. Geijer glögg är len som sammet och kanelsmaken är kraftig. Eftersmaken är kryddig, men inte så lång. Dags att värma på ett ytterligare glas.
Varm kommer en djupare doft fram och drycken känns lite mer traditionellt glöggig igen. Russin? Nu märker man att Geijer har hostat upp glöggen i 20% alkohol. Smakerna förstärks ytterligare. Fyllig, ja visst, men smaken är ändå lite kort och övergår i kryddigt och sött.

Faktum är att Geijer glögg är en likör, dvs. baserat på vit sprit istället för normalt rött eller vitt vin. Glöggkryddorna är fortfarande desamma och baseras på ett gammalt svenskt recept från familjen Geijer. Det jag närmast kommer att tänka på är Bols Gold Strike, men det var säkert tio år sedan jag smakade den senast. Glögglikör eller vinglögg, glögg är den definitivt.

Glöggroggar

En rolig grej med Geijer Glögg är att den lanseras tillsammans med ett flertal drinkrecept i USA. Så här på sensommaren känns det därför helt rätt att blanda till en Midsummer dream eller Stockholm Sour. I skrivande stund sitter jag med en Glögg Gimlet. Det här ska bli spännande! Geijer, Gin, lime och sockerlag åker ner i mixern och vidare till glaset. Kanon! Det här blev direkt en riktig favorit. Kryddan i smaken sätter verkligen piff på en gammal barklassiker. Jag ser fram emot att grogga mig igenom den övriga drinklistan.

Geijer Glögg Gimlet

Sammantaget är det en häftig nykomling som sticker ut. Smaken är modern och drycken användbar som kryddig drinkingrediens året om, förutom som traditionell glögg. Detta är flaskan den moderna glöggkonnässören bör ha i barskåpet. Betyg? Jag pendlar mellan femma och fyra, men p.g.a. lite för kort och lite för söt smak blir det ändå en stark fyra.

Betyg 4/5

Sagolik – den här får inte ens tomten smaka
Delikat – fler gäster än två, då får den stå kvar i skåpet
Välsmakande – den här blir perfekt att bjuda på när släkten kommer
Ingen favorit – den får svärfar
Motbjudande – tyvärr den här häller jag ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *